Šta papagaji vole da jedu

Last Updated: 20/10/2023By Tags:

Ishrana papagaja se sastoji od gotove mešavine različitih vrsta semenja i sveže hrane. Kvalitetna gotova mešavina semenja, prilagođena nimfama, osnovna je hrana ovog papagaja. Mešavina hrane sadrži različite vrste semenja. Hrana za nimfe sadrži proso, suncokret, svetlo seme, seme konoplje, sa vitaminsko-mineralnim dodatkom. Mešavina hrane za tigrice sadrži desetak različitih vrsta semenja, među kojima proso, zob, svetlo seme, ljušteni bar, konoplju i pšenicu.

Za razliku od drugih ptica, tigrica ne zna da čeprka i traži neoljušteno zrnevlje po posudici. Iz ovog razloga, potrebno je povremeno oduvati ljuskice iz njene posude sa hranom, kako ne bi ostala gladna, postala bezvoljna i oslabila.

Svakodnevno ponudite hranu i svežu vodu za piće vašoj ptici. Redovno uklanjajte nepojedenu svežu hranu i održavajte čistoću posudica i ostale opreme.

Sveža hrana

Svežu hranu nimfe čini sveže voće, povrće i zeleniš. Sveža hrana treba da bude sirova, dobro oprana i suva. Od povrća, nimfi možete davati šargarepu (naseckana na kolutiće ili rendana, jer nimfe ne jedu nogom, već samo kljucaju), spanać, listove maslačka, grančice peršuna, seme paprike (ne ljute) i krastavac. Salatu treba da izbegavate, zbog moguće dijareje. Kupus ne treba davati nikada, ni jednoj vrsti papagaja, zbog izuzetno teške svarljivosti, iako bi ga ptice jele. Od njega dobijaju dijareju, pa čak i dizenteriju, koja može da bude kobna po život ptice.

Tigrici nikako nemojte davati kelj, kupus, blitvu, krastavce i citrusno voće, jer mogu prouzrokovati smetnje u varenju. Povremeno (nedeljno), u njenu ishranu možete uvrstiti sezonsko voće, na primer komadić jabuke ili povrće (šargarepa, peršun, celer, paprika i slično). Budite oprezni sa svežom hranom koju dajete tigrici, jer prevelike količine mogu da dovedu do dijareje i poremećaja varenja.

Važno je da se svaka nova namirnicauvodi postepeno i pojedinačno u ishranu papagaja. Na ovaj način, u slučaju promene boje izmeta, znaćete koja je namirnica uzrok. Nepojedena sveža hrana mora svakodnevno da se uklanja, jer već nakon 3-4 sata stajanja postaje podložna kvarenju.

Poslastice

Ptici povremeno ponudite poslasticu prilagođenu malim ili srednje velikim papagajima. To može biti i bar (žitarica slična prosu) u klasu ili zrnu, koji papagaji izuzetno vole.

Sveža voda

Sveža voda za piće bi trebala uvek da bude dostupna vašoj ptici.

Minerali i vitamini

Svom papagaju ponudite minerale u obliku mineralnog peska. Kao i druge ptice, papagaji menjaju perje jednom do dvaput godišnje (mitarenje), što je za pticu vrlo zahtevan period tokom kog je ishranu potrebno pojačati vitaminsko-mineralnim dodacima.

Zbog specifične građe probavnog sistema, tigrica u kavezu uvek mora da ima malu količinu grit minerala koji olakšavaju varenje. Ovi minerali se sastoje od drobljenih ljuski jaja i morskih školjki. Najbolje je da ih stavite u malu posudicu da ih uzima po potrebi. Za vreme mitarenja (menjanja perja) kao i u proleće i jesen, osigurajte tigrici vitaminski dodatak u tečnom obliku, koji se tada povremeno dodaje u vodu za piće (po nekoliko kapljica, prema priloženom uputstvu za doziranje).

Kljun papagaja neprekidno raste i treba da ga stalno troši grickanjem. Za tu namenu svojoj ptičici ponudite sipinu kost, prikladne grančice i slično.

editor's pick

latest video

news via inbox

Nulla turp dis cursus. Integer liberos  euismod pretium faucibua

Leave A Comment