Papagaj kao ljubimac u vašoj kući

Last Updated: 16/01/2024By Tags:
Papagaj Kao Ljubimac U Vašoj Kući

Koju pticu da izaberem

Doneli ste odluku da želite papagaja. Fantastično! Dobrodošli u svet ponosnih roditelja ovih večitih petogodišnjaka. Držanje papagaja kao kućnih ljubimaca neprestani je izvor zanimljivosti, dešavanja, učenja (obostranog), ali je i briga o njima velika odgovornost. Pre nego što nabavite svoju papigu, ili više njih, postoji mnogo detalja koje treba znati. Može biti i pomalo zastrašujuće, pogotovo ako je to vaš prvi papagaj, ili prvi ljubimac vašeg deteta, ali ne brinite se. Ovaj jednostavan vodič će vas bolje upoznati sa vašim budućim pernatim ukućanima.

Pri donošenju odluke o izboru vrste papagaja, uzmite u obzir svoj životni stil i dom u kom živite kao i životni vek ljubimca. Kako bismo vam olakšali odlučivanje koji papagaj je pravi kućni ljubimac za vas, evo nekih osnovnih sličnosti i razlika među malim i srednjim papigama koje će vaš izbor učiniti jednostavnijim.

Među najpopularnije vrste papagaja za držanje u kućnim uslovima, svakako spadaju tigrice, nimfe, pevajući papagaji i kozice. Iz porodice Agapornisa, tu su rozenkolisi, fišeri i personata. Nimfe su slične veličine kao kozice i pevajući papagaj, i spadaju u srednje velike papagaje. Tigrice, fišeri, perosonate i rozenkolisi su mali papagaji.

Papagaj Kao Ljubimac U Vašoj Kući Koju pticu da izaberem
Papagaj Kao Ljubimac U Vašoj Kući Koju pticu da izaberem

Osnovne osobine papiga

Tigrica (Melopsittacus Undulatus)

Životni vek: 10-14 godina

Veličina: do 19 cm

Tigrica je jedna od najpoznatijih i najrasprostranjenijih kućnih ljubimaca među papagajima, kako kod nas, tako i širom Evrope i sveta. Poreklom je iz Australije. Njihova osnovna, prirodna boja je zelena sa žućkastom glavom. Krila su im prošarana crnim prugama, po kojima je ova ptica i dobila ime, asocirajući na šare tigra. Pol tigrica se razlikuje prema boji kože oko nozdrva, koja je kod mužjaka plave boje, dok kod ženki varira od beličaste i ružičaste do smeđe boje. Tigrice vide svet u bojama, kao i ljudi. Mogu registrovati čak 160 slika u sekundi, dok čovek registruje tek 16 slika u sekundi.

Nimfa (Nimphicus Hollandicus)

Životni vek: 15-20 godina

Veličina: do 30 cm

Nimfa je poreklom iz Australije, gde živi u stepama, u blizini vode. Nomadska je ptica i seli se na mesta gde ima vode i hrane. Najčešće se ovi papagaji mogu videti u parovima ili jatima.

Nimfe su, posle tigrica, najpopularniji papagaji. Nimfa voli da se mazi, češkanjem po glavi iza ćube i u predelu ušiju, što je naročito izraženo kod ženki. Mužjak se razlikuje od ženke samo po tome što mu je veći deo glave žut. Oba pola imaju narandžasti krug na području gde ušiju, za koje se često kaže da su “obrazi”. Duga repna pera čine otprilike pola njene dužine. Kakvog je nimfa raspoloženja, pokazuje njena prepoznatliva ćuba. Ona može biti uspravna (strah ili uzbuđenje), lagano nakrivljena (opuštenost), ili spuštena (agresivnost, osećaj ugroženosti).

Pevajući papagaj (Psephotus Heamatonus)

Životni vek: 15-30 godina

Veličina: 27-28 cm

Kao kućni ljubimac, pevajući papagaj je jako zahvalna ptica, prvenstveno zbog svoje veličine, ali i zbog svoje prijatne naravi, jer ne grize kao većina. Oglašavanje im je veoma prijatno i melodično, ali ne i bučno, po čemu su i dobili ime i zapravo su od svih ostalih vrsta papagaja “kanarinci u telu papagaja”. Važno je napomenuti da je ovu vrstu papagaja poželjno kupovati u paru, jer tada njihova pesma dostiže pravi vrhunac, dok pojedinačna ptica zna da tuguje. Pevajući papagaji potiču iz jugoistočne Australije. Gnezde se u rupama debla, u panjevima, pa čak i ispod krovova i na sličnim mestima.

Papagaj Kao Ljubimac U Vašoj Kući Nimfa (Nimphicus Hollandicus)
Papagaj Kao Ljubimac U Vašoj Kući Pevajući papagaj (Psephotus Heamatonus)

Crvenočeli papagaj (Cyanoramphus Novaezelandiae)

Životni vek: oko 30 godina

Veličina: do 27 cm

Ovaj papagaj je veoma naklonjena, pitoma, radoznala i miroljubiva ptica. Premda simpatično i nimalo bučno, oglašavanje ovih papiga slično je meketanju jareta, pa mu je kod nas, među odgajivačima, odomaćen naziv “kozica”. Kozice su, uz svog srodnika “žutočelog papagaja” najpopularniji i najrasprostranjeniji papagaji na Novom Zelandu. Veliki deo vremena provodi na zemlji ili podu, pa ovoj vrsti u kavezu nije potrebno puno prečki za stajanje.

Odlike zdrave papige

Ukoliko je vaša papiga naduvena, nakostrešena, apatična, ima promenjen izmet ili odbija hranu i vodu, potražite pomoć veterinara.

 • Živahna je i ima dobar apetit.

 • Ima čisto i uredno perje.

 • Oči su bistre i širom otvorene, nisu suzne.

 • Ima čiste i suve nozdre.

 • Nema promena u boji i konzistenciji izmeta.

 • Nokti joj nisu prerasli.

 • Kljun je pravilan i normalne dužine.

 • Nema vidljive povrede ni otoke.

Kako postupati sa papagajima

Na početku boravka ptice u novim domu, omogućite joj da se na miru prilagodi svojoj okolini. Nakon toga, postepeno možete početi sa pripitomljavanjem.

Nimfe su izuzetno drage, pametne i zaigrane ptice. U početku su ipak nepoverljive i plaše se, pa im treba vremena da steknu poverenje. Međutim, uz pažnju, strpljenje i česte kontakte sa vlasnikom, vrlo lako mogu da se pripitome, pa su idealni ljubimci za vlasnike koji većinu dana provode kod kuće.

Tigrice su vrlo znatiželjne, razigrane, komunikativne i dobroćudne. Izvrsni su kućni ljubinci i za stariju decu koja će uživati u zajedničkom druženju i pomagati u brizi o ptičici, uz nadzor odrasle osobe.

Papagaj-Kao-Ljubimac-U-Vasoj-Kuci-Kako-postupati-sa-papagajima

Pripitomljavanje papige

Sa pripitomljavanjem svoje ptice postepeno možete početi već nakom prve nedelje boravka u novom domu. Polako se približite kavezu, pričajte ptici smirenim i tihim glasom, ponavljajući njeno ime. Izbegavajte nagle pokrete, budite obazrivi i strpljivi. Ako se papiga prijatno oseća dok ste u blizini kaveza, hrani se kraj vas, uzima hranu iz ruke i sama se približava strani kaveza kojoj te najbliže, možete da počnete polako sa privikavanjem na vaše ruke. Kada stajanje na prst postane uobičajeno, možete da krenete lagano rukom prema vratima kaveza, kako biste papagaja izneli napolje.

Pre puštanja papige da slobodno leti, obavezno zatvorite sve prozore, kako ptica ne bi izletela napolje i navucite zavese kako se ne bi zaletela u prozorsko staklo i povredila se. Iz prostorije uklonite otrovne sobne biljke i sve predmete na koje bi ptica mogla da se povredi.

Papigu ponekad uhvati panika i leti po prostoriji u svim smerovima. Tada nemojte da je jurite, već smireno pričekajte dok sama ne sleti. Radi zaštite svog zdravlja i zdravlja ptice, uvek operite ruke pre i nakon druženja sa ljubimcem ili čišćenja kaveza i opreme.

Nakon nekoliko nedelja papagaj će se u potpunosti navići na vas i tada ga možete svakodnevno puštati van kaveza. Nazad ćete ga najlaške vratiti ako mu u kavez stavite njegovu omiljenu poslasticu. Za zdravlje papagaja vrlo je važno svakodnevno puštanje iz kaveza, u sigurnom okruženju i pod nadzorom.

Noću prekrijte kavez platnenom tkaninom, najbolje zelenom, koja ptici daje zaklon i osećaj sigurnosti, a pomoći će joj i da brže zaspi.

Kako odabrati pravi kavez za papagaja

Tigricama je potreban prostrani kavez u kome može slobodno da raširi krila. Minimalne dimenzije kaveza za tigricu su 40 x 40 x 30cm, a po mogućnosti i veći. Nimfe se osećaju bolje u četvrtastim, nego u kavezima okruglog oblika. Zato svoju nimfu smestite u četvrtast kavez, preporučenih dimenzija 50 x 30 x 50cm. Za više papagaja potreban je kavez većih dimenzija. S obzirom na znatiželjnost nimfi, koje vole sve da isprobaju svojim kljunom, kavez treba da bude izrađen od kvalitetnog i otpornog materijala.

Svaka dodatna ptica zahteva 1.5 puta više prostora. Za dve do četiri ptice veličina kaveza za ptice ne sme biti manja od 120 x 60 x 100 cm.

Kavez za ptice
Kavez za ptice

Opremanje kaveza za pticu

U kavezu postavite hranilicu i pojilicu. Takođe, postavite dve do tri drvene prečke ili prirodne grane za stajanje i penjanje. Poželjno je da stajalice budu različitih debljina i u raznim položajima kako bi držanje ptice na prečkama bilo raznovrsno. Nimfe vole igračke, koje treba da budu od prirodnih materijala (drvene), jer ih nimfe rado grickaju. Budući da su vrlo oprezne i nepoverljive ptice, treba im više vremena da ponuđene igračke prihvate i počnu da se igraju sa njima.

Raznovrsne igračke, lestvice, zvonce, ljuljaške i slično, okupiraće pažnju papige i zabaviti je ako je sama. Važna je i sipina kost na kojoj ptica može da bruši svoj kljun i ujedno predstavlja odličan izvor kalcijuma.

Tigrice obožavaju kupanje i tuširanje, pa im povremeno priuštite kupku u posudici sa mlakom vodom ili prskanje (na primer, prskalicom za cveće).

Na dno kaveza stavite pesak za ptice, koji treba menjati dve puta nedeljno. Čitav kavez i opremu temeljno operite jednom nedeljno. Za čišćenje kaveza koristite vruću vodu i bezbedno sredstvo za dezinfekciju kaveza.

Važna napomena: Kavez i oprema za vašu pticu treba da budu izrađeni od strane proverenih proizvođača opreme za kućne ljubimce i od bezbednih materijala.

Izabor mesta za kavez

Kavez za je najbolje smestiti u dnevni boravak ili prostoriju u kojoj najčešće boravite. Tako će se papagaj najbrže priviknuti i prihvatiti vas kao člana svog jata. Savetujemo da kavez postavite na policu ili povišeni stalak, visine oko 150cm, kako bi ptica mogla da vas posmatra na prirodan način, iz “ptičje” perspektive. Svakodnevno puštajte svoju papigu da slobodno leti, kako bi potrošila energiju dobijenu hranom i ostila potrebnu slobodu.

Tigrice su papagaji toplih krajeva, pa ih je kao kućne ljubimce potrebno držati na sobnoj temperaturi od 18-25 stepeni. Ovo je takođe i optimalna temperatura za odrasle nimfe. Kavez za ptice ne treba držati u kuhinji, zbog čestih promena temperature u prostoriji.

Kavez treba zaštititi od promaje, strujanja vazduha iz klima uređaja, isparavanja, dima i drugih štetnih spoljašnjih uticaja.

Papagaji vole društvo

Nimfe su izuzetno društvene ptice i treba im posvetiti puno vremena i pažnje. Oglašavaju se vrlo melodično. Zadovoljna nimfa će biti razigrana i pitoma. Nimfa i od vlasnika može naučiti da priča i peva. Reči će provlačiti kroz svoje prepoznatiljivo pevanje, ali ćete moći da ih raspoznate. Svoju nimfu možete naučiti da peva razne kratke melodije.

Najpoznatiji zvuk kojim se nimfe javljaju je kratko i jasno dozivanje ptičjeg društva. Usamljene nimfe taj zvuk mogu da proizvode satima. To je znak da ptici treba posvetiti više pažnje, a ako ni to nije dovoljno, potrebno je da joj nabavite društvo iste vrste.

Strpljenjem do ljubavi

Na početku boravka ptice u novim domu, omogućite joj da se na miru prilagodi svojoj okolini. Nakon toga, postepeno možete početi sa pripitomljavanjem.

Nimfe su izuzetno drage, pametne i zaigrane ptice. U početku su ipak nepoverljive i plaše se, pa im treba vremena da steknu poverenje. Međutim, uz pažnju, strpljenje i česte kontakte sa vlasnikom, vrlo lako mogu da se pripitome, pa su idealni ljubimci za vlasnike koji većinu dana provode kod kuće.

Tigrice su vrlo znatiželjne, razigrane, komunikativne i dobroćudne. Izvrsni su kućni ljubinci i za stariju decu koja će uživati u zajedničkom druženju i pomagati u brizi o ptičici, uz nadzor odrasle osobe.

Papagaj Kao Ljubimac U Vašoj Kući - Strpljenjem do ljubavi

Crvenočeli papagaj kao kućni ljubimac, može da se čuva i pojedinačno, a onda postaje prava “napast” (u pozitivnom smislu) u privrženosti vlasniku. Veoma brzo po puštanju iz kaveza počinje da otkopčava dugmad, odvezuje pertle, jede iz ruke, tanjira, itd. Naravno, uslov je kupiti mladu pticu, što važi i za sve druge vrste papagaja, ali u pogledu privrženosti crvenočeli papagaj je sigurno među prvima.

editor's pick

latest video

news via inbox

Nulla turp dis cursus. Integer liberos  euismod pretium faucibua

2 Comments

 1. danijela_nis 14/03/2023 at 16:24 - Reply

  Moj papagaj je sada u fazi mitarenja. Dobro podnosi, samo se malo više mazi. ^-^
  Sipam mu vitaminske kapi u vodu i ima voće i povrće, mineralnu kocku i sipinu kost na raspolaganju kao i uvek.

 2. Katriin 22/06/2023 at 09:22 - Reply

  Imam nimfu, dobila sam je pre 5god i nikako nece da izadje iz kaveza. :'(

Leave A Comment