Saveti za poboljšanje izolacije u Vašem domu

Last Updated: 08/11/2023By Tags: ,

Ako smo Vas prethodnim člancima na ovu temu ubedili u činjenicu da možete ostvariti velike uštede pri grejanju svog doma, odvojte jedan jesenji vikend za radove na izolaciji Vaše kuće ili stana. Vlasnici kuća svakako treba da razmotre koliko su njihove “hladne” prostorije (tavan, podrum, garaža,ostava…) izolovani od prostorija koje greju. Ukoliko nemate novca da poboljšate izolaciju baš svuda, utvrdite prioritete, odnosno razmislite gde se gubi najviše toplote. Pri tome Vam mogu pomoći sledeći saveti:

  • Ako na tavan/u podrum idete relativno često, možda je bolje da ne gubite vreme na “fensi” izolaciju, već da vrata oblepite izolacionom trakom, a sa spoljne strane (u odnosu na zagrejani prostor) na njih jednostavno zalepite sloj sundera ili stiropora debljine 5-10 cm, a zatim sve to dobro “ušuškate” starim ćebadima, najlonima itd… i trudite se da tamo ne odlazite do proleća. Slično se može uraditi sa prozorima koje retko (ili nikad) ne otvarate tokom zime. Ako na njima imate šalone, popunite prostor između šalona i prozora nekim izolacionim materijalom.

  • Ako između neke prostorije i spoljne sredine postoje dvoja vrata (npr. prolazi se kroz predsoblje), izolujte samo spoljna vrata – izolacija unutrašnjih neće doneti veliki dobitak.

  • Od unutrašnjih “hladnih” zidova prvo za obradu birajte one koji su “goli”, tj. uz koje nije naslonjen neki plakar, regal ili biblioteka, jer u tom slučaju nameštaj vrši ulogu toplotne izolacije, naročito ako su u pitanju plakari (zbog debelog sloja vazduha u njima).

  • Pre postavljanja unutrašnje izolacije na zidove imajte na umu da će Vam se dimenzije prostorije smanjiti za nekoliko cm, zavisno od debljine izolacije. Izračunajte da li će nameštaj posle intervencije moći da stane na staro mesto!

  • Prioritet dajte zidovima koji su na strani najizloženijoj vetru i snežnim nanosima – ako niste sigurni, sačekajte hladniji dan i jednostavno pipanjem utvrdite koji je od zidova najhladniji.

Kada odredite zidove koji su najprioritetniji za obradu, izračunajte njihovu kvadraturu i posetite najbliže skladište građevinskog materijala. Prodavac će Vam najverovatnije preporučiti poliuretanske ploče (najpoznatiji proizvođač je URSA, mada u poslednje vreme na tržištu ima još dosta jeftinijih a podjednako kvalitetnih proizvođača), a najverovatnije će Vam posao završiti one najtanje, debljine 1-1.5cm. Ne zaboravite da uz ploče kupite i odgovarajući lepak, te da se raspitate u kojoj razmeri se on meša sa vodom.

Nanošenje lepka je jednostavno, treba Vam samo nazupčena ravnjača ili špahtla, a ploče možete lepiti na zid bez prethodne pripreme, čak i preko tapeta. Sušenje traje svega nekoliko sati, a kao završna obrada se najščešće koristi tanak sloj (0.5 cm, tek da se prekriju neravnine) glet-mase. Posle njenog sušenja zid možete prekrečiti ili prekriti tapetama. Pozitivni efekti će biti vidljivi odmah po postavljanju – jednostavnim oslanjanjem ruke na zid ćete osetiti da je on mnogo topliji nego što je bio pre obrade.

Ukoliko imate visoku tavanicu (višu od 2.70), razmislite o ugradnji visećeg plafona. Time ćete smanjiti zapreminu koja se greje za do 20%, i time direktno povećati efikasnost grejanja (ovo već nije tako jednostavna operacija za “uradi sam” majstore, budući da ne želite da Vam ceo plafon jednog dana završi na glavi, ali i oni su svakim danom sve pristupačniji budući da proizvođači stalno smišljaju nove i jednostavne načine za njihovu ugradnju).

Izolovanje instalacije

Kada ste završili ove ozbiljne zahvate i “otkačili” prvih 30% gubitaka, vreme je da se pređe i na jednostavnije odvode toplote. Kao prvo, ukoliko se živite u kući ili imate etažno grejanje, pobrinite se da je instalacija do Vašeg stana što optimalnije izolovana, npr. da dovodne cevi nisu “gole”, da ne prolaze kroz vlažno tlo bez izolacije itd…

U okviru stana, proverite sva mesta na kojima bilo koja instalacija (grejanje, vodovod, kanalizacija, struja itd…) prolazi kroz zid (ukoliko postoje zaštitne maske ili “rozetne”, obavezno zavirite i iza njih). Otkrićete da je kod većine ovakvih otvora (naročito onih pravljenih naknadno, npr. pri provlačenju kabla za interfon ili kablovsku TV), probušeni otvor dosta širi od dimenzije same cevi ili žice. To su mesta kroz koja hladan vazduh struji u Vaš dom.

Ovakva mesta možete jednostavno zapušiti pur-penom, a ako su oštećenja u zidu veća, isplati se i zamešati malo maltera i/ili gipsa i popuniti rupu tako da estetski ne odudara od ostatka zida. Obavezno proverite da li u unutrašnjosti rupe postoji neki veći šupalj prostor, i ako postoji, popunite ga dodatnom dozom pene. Ne zaboravite da na kraju vratite skinute maske/rozetne, jer i one imaju svoju ulogu u toplotnoj zaštiti.

Slično udarite i sa svim doznama i utičnicama koje se nalaze na spoljnim zidovima. Ukoliko je pri izradi izdubljena preduboka rupa, to takođe predstavlja priliku da hladnoća uđe u Vaš dom.

Posebnu pažnju obratite na dimnjak: on mora biti ozidan i dobro izolovan od kuhinje. Pobrinite se da cev odvodna aspiratora ne služi kao dovod hladnog vazduha u Vaš dom. Proverite i da li postoje šupljine koje dovode svež vazduh u vašu ostavu ili plakar. One su veoma korisne i ne treba ih trajno zatvoriti, ali je zgodnije ako ih preko zime zatvorite prigodno napravljenim poklopcem, koji ćete otvarati 2 puta mesečno da “provetrite” namirnice.

Oni koji u stambenom prostoru imaju peć na čvrsto gorivo već znaju da, ako je peć duže vremena isključena, njen čunak služi kao dovod spoljnog (hladnog) vazduha. Zato je optimalnije da peć stalno tinja, nego da nekoliko sati bude ugašena.

Kada ste završili sa ovim “sitnicama”, vreme je da se suočite i sa poslednjim izazovom: vratima i prozorima. Ovaj korak nipošto nemojte ispustiti, jer se može ispostaviti da je baš stolarija najveći “gutač” toplote u Vašem domu.

editor's pick

latest video

news via inbox

Nulla turp dis cursus. Integer liberos  euismod pretium faucibua

Leave A Comment