Uštedite novac i energiju poboljšanjem izolacije Vašeg doma

Last Updated: 09/11/2023By Tags: , ,
Uštedite novac i energiju poboljšanjem izolacije Vašeg doma

Protekli kišni jesenji dani su nas podsetili da u naše krajeve uskoro dolazi i zima, koju, za razliku od dece koja joj se raduju, odrasli uglavnom očekuju sa strepnjom od povećanih troškova grejanja. Redakcija portala Otoreno.rs Vas zato podseća na neke sitnice na koje treba misliti unapred, da bi Vam zima prošla što spokojnije i da bi što manje opustošila Vaš novčanik. U pitanju su trikovi vezani za poboljšanje izolacije Vaše kuće ili stana koje možete sami primeniti za samo par popodneva i time uštedeti čak do 20% vašeg računa za grejanje (i podići prosečnu temperaturu u prostorijama za 2-4 stepena!).

Zašto izolovati prostorije?

Zagrevanje Vašeg doma u zimskim mesecima učestvuje u ukupnoj energetskoj potrošnji sa neverovatnih 50-70%. Otprilike 20% od toga se troši na zagrevanje vode u bojlerima i veš-mašinama. Zato je prva i najveća mera uštede u svakom domu plansko korišćenje ovih uređaja tokom hladnih meseci. Većina kuća i stanova u našoj zemlji je izgrađena sa nedovoljno dobrom toplotnom izolacijom. Najveći krivci za to su nedosledno poštovanje i kontrola standarda u građevini, kao i zastarelost tih standarda i same toplotne izolacije (kod stare gradnje). Moramo imati na umu da izolacioni materijali poput staklene vune, ploča od sintetičkih materijala, a naročito prirodni izolacioni materijali (kao npr. trska) sa vremenom gube svoje izolacione karakteristike usled dejstva vremena i vlage, tako da, ako je Vaš dom ikada i zadovoljavao standarde toplotne provodnosti, sada zasigurno radi “sa gubitkom”. Budući da čak i u Srbiji i Crnoj Gori važi osnovni fizički zakon održanja energije, to znači da neko taj manjak energije mora da nadoknadi, a to činite upravo Vi, iz svog novčanika.

Uloga izolacije

Pored osnovne uloge izolacionih materijala – da spreče prenos toplote u spoljnu sredinu, oni vrše i druge, ne manje važne funkcije, kao što su izolacija od buke (da, Novobeograđani, takva stvar zaista postoji!) i fizička barijera širenju nepovoljnih atmosferskih uticaja kao što su vlaga, vetar, ili vrućina u letnjim danima. Nema doma u kome nije moguće poboljšati izolaciju. Najčešće taj posao možete obaviti sami (osim u slučaju da Vam kuća nije ni omalterisana, kao u mnogim beogradskim naseljima), i time uštedeti dosta novca za druge potrebe. Količina energije koju ćete uštedeti zavisi od dosta faktora: od zatečenog stanja, od jačine predstojeće zime, oblika i konstrukcije Vaše kuće ili zgrade, navika Vaših ukućana, efikasnosti sistema za grejanje itd. Ukoliko se upustite u projekat poboljšanja izolacije, setite se da sačuvate račune za struju od prošle zime i da na proleće razmotrite koliko ste kilovata uštedeli.

Gde se najčešće odliva toplota

 • Tavani su ogroman “gutač” toplote iz ostatka kuće. Ukoliko ih ne koristite kao životni prostor, obavezno temeljno izolujte te prostorije od ostatka kuće (recimo otvor ka tavanu obeležen sa 1A se može tapacirati sunđerom sa gornje strane, a vratanca mogu da se oblože samolepivom gumiranom ili sunđerastom trakom). Ukoliko ste u mogućnosti, obložite pod tavana (ili samo delove koji su iznad prostorija koje grejete) pločama od polimernih materijala ili staklene vune. Ako slučajno postoje neki otvori kroz međuspratnu kontrukciju, zapušite ih pur-penom, silikonom i sličnim smesama. *

 • U potkrovljima koja se koriste kao stambeni prostor, posebnu pažnju treba obratiti na:
  -2A: pregradne zidove ka delovima koji se ne greju;
  -2B: delovima koji se direktno oslanjaju na krovnu konstrukciju;
  -2C: tavanicama iznad kojih je prostor na spoljnoj temperaturi;
  -2D: što je moguće više smanjiti protok vazduha kroz pod potkrovlja.

 • Sve spoljne zidove treba što bolje izolovati. Posebno obratiti pažnju na:
  -3A: zidove između prostorija koje se greju i prostorija koje se ne koriste za stanovanje, kao što su garaže, šupe, lođe itd.;
  -3B: temeljni zidovi iznad nivoa zemlje;
  -3C: temeljni zidovi u podrumima koji se greju, i uopšte svi zidovi od punog materijala (beton, puna opeka itd…)

 • Podovi iznad “hladnih” prostorija, npr. hodnici, garaže itd… Takođe, treba posebno izolovati i:
  -4A: bilo koji deo poda koji je “visi” iznad praznog prostora (prepust);
  -4B: podovi koji se nalaze direktno na tlu (bez podruma ispod); **
  -4C: svi otvori u podu, bilo da su to otvori za instalaciju, rupe nastale tokom vremena, ili urezi između podnih obloga;
  -4D: pojačajte izolaciju između spojeva sa zidovima, kako bi se sprečio protok vazduha.

 • Obratite pažnju na sve ostale otvore i proreze kroz koje može da uđe hladan vazduh.

 • Popravite stolariju, po potrebi (naročito ako je stara i drvena) je obložite izolacionim trakama a sve eventualne rupe u okolnom zidu zadihtujte pur-penom i diht-namazima. Ukoliko ste u mogućnosti, nabavite što nepropusnije šalone za sve prozore i vrata, i držite ih zatvorene što češće, naročito kad duva hladan zimski vetar.

* Dobro izolovani tavanski i podrumski prostori se moraju često i dobro provetravati da bi isparila nakupljena kondenzovana vlaga. U suprotnom će Vam se pojaviti problem sa curenjem vlage u druge delove kuće i pojavom budi
** Ako je u pitanju novogradnja, ovde će verovatno već biti ugrađena ojačana izolacija – raspitajte se kod preduzimača koji Vam je gradio kuću.

Ostala mesta na kojima se gubi toplota

U donjoj listi možeti videti prosečnu procentualnu raspodelu gubitka toplote na različitim mestima u Vašem domu:

 • Zidovi, podovi i tavanice 31 %

 • Ventilacioni odvodi (dimnjaci, ventilatori, vent. rešetke u ostavama itd…) 19 %

 • Otvori uz cevi vodovoda/kanalizacije i grejanja 13 %

 • Kamini, ognjišta i čunkovi peći na čvrsto gorivo 14 %

 • Vrata 11 %

 • Prozori 10 %

 • Električne utičnice, dozne i loše ispunjeni kanali za el. i druge vodove 2 %

Kao što vidite, pored glavnih “potrošača” koje smo već obradili u prethodnom tekstu, postoje i toplotni odvodi za koje verovatno niste ni znali. Kroz njih se gubi samo manji deo toplote, ali za nas je veoma značajno što su baš to mesta na kojima možemo sami da napravimo najveću uštedu. Koliko Vam vremena treba da dobro zadihtujete otvore uz sve instalacione cevi i električne utičnice? Možda ni jedno čitavo popodne, a oni u zbiru daju 15% ukupnih gubitaka! Ako tome pridodate prozore, vrata i pojedine ventilacione otvore (za šta takođe nije potrebna nikakva veća investicija), videćete da možete sami da eliminišete preko 60% svih mogućih toplotnih odvoda u Vašem stanu ili kući. Ukoliko imate vremena i nešto malo sredstava, toplo preporučujemo i da se upustite u oblaganje tavanice podruma i poda Vašeg tavana izolacionim pločama od sintetičkih masa ili polimera. Budući da su ovo prostorije u koje ulazite samo Vi, rad ne mora da bude savršen (čak možete i preskočiti završnu obradu), a cena ploča je relativno niska, pa su one dostupne gotovo svima. Nije Vam potreban nikakav poseban alat, a ploče se za podlogu pričvršćuju najčešće sintetičkim lepkovima koji se veoma lako nanose i brzo suše.

editor's pick

latest video

news via inbox

Nulla turp dis cursus. Integer liberos  euismod pretium faucibua

Leave A Comment