Izolacija vrata i prozora

Last Updated: 02/11/2023By Tags: ,
Izolacija vrata i prozora

Evo kako lako možete otkriti u kolikoj meri Vaša vrata zaista “dihtuju”: Tokom noći (ili uz ugašeno svetlo, ako su unutrašnja vrata u pitanju) stanite ispred vrata i osvetlite njihov ram baterijskom lampom. Postavite nekoga sa druge strane vrata da osmatra da li i gde svetlost prolazi kroz šupljine između okvira i vrata. To su mesta kroz koja će zimi ulaziti hladan vazduh. Ovaj problem se rešava relativno lako, korišćenjem gumirane ili sunđeraste samolepive trake koja se lepi na površine okvira na koja vrata naležu.

Ukoliko vidite da se posle intervencije vrata otežano zatvaraju, smanjite debljinu izolacije na kritičnim mestima, jer loše zatvorena vrata čine više štete nego koristi. Ne zaboravite da proverite da li oko okvira postoje neke šupljine u zidu – ako postoje, ispunite ih pur-penom ili nekim drugim pogodnim izolacionim materijalom. Ukoliko je brava loša, pa se vrata sama otvaraju, obavezno ih popravite, jer ćete se inače neprijatno iznenaditi kada se sama otvore u sred zimske noći, pa se probudite u totalno hladnoj sobi. Ukoliko je zazor između vrata i okvira veći nego što traka može da zadihtuje, možete na okvir zakucati tanku drvenu letvicu i time smanjiti zazor. Još jedno problematično mesto je veliki zazor ispod vrata.

Da bi utvrdili potencijalnu opasnost, koristite Poštarski test: Uzmite list debljeg papira ili kartona (npr. razglednicu ili kovertu) i probajte da je proturite ispod zatvorenih vrata. Ukoliko ste uspeli, znajte da će na isti način u Vaš dom ući vetar, kiša, blato, prašina i ostali neželjeni gosti. Ovaj problem se najčešće leći postavljanjem novog, višeg praga, koji svodi prorez na minimum – tek da vrata mogu da se otvore i zatvore bez problema. Alternativno, možete povećati visinu starog praga zakucavanjem letvice, metalne/mesingane lajsne ili lepljenjem parčeta iverice ili gume.

Ukoliko ne želite/ne možete da modifikujete prag iz estetskih razloga, možete letvicu ili gumu pričvrstiti na donju ivicu vrata (za šta je potrebno malo više truda, budući da morate demontirati i posle ponovo montirati vrata, često i nekoliko puta dok ne postignete željeni zazor). Ovu intervenciju obavezno treba obaviti na svim spoljnim vratima, uključujući i vrata od pomoćnih prostorija: garaže, podruma, ostave itd…

Izolacija prozora

Prozori se obrađuju veoma slično vratima, s tim što je testiranje kvaliteta izolacije nešto drugačije. Tokom vetrovitog dana najčešće možete prostim osluškivanjem i prislanjanjem osetljivih površina kože (npr. obraza) da osetite male mlazeve hladnog vazduha koji ulaze kroz zatvoren prozor. Pored toga, možete uzeti parče žice, na njega zakačiti jedan sloj papirne maramice i posmatrati gde postoji protok vazduha koji pomera papir u smeru od prozora.

Ukoliko ste u prilici, najbolje je da celokupnu stolariju zamenite kvalitetnom, dvoslojnom aluminijumskom, koja “dihtuje” mnogo bolje od konvencionalne drvene stolarije. Dok ne skupite novac za to, poslužite se istim trikovima kao za vrata – dosta strpljenja i samolepive izolacione trake.

Postoje i posebni namazi kojima možete tretirati spoljašnjost prozora kako bi otklonili mikroskopske otvore kroz koje prolazi hladan vazduh. Pažljivo proučite i git oko ivica stakla: ukoliko je star, git zna da ispuca i ispadne iz okna, tako da oko stakla ostaju rupe kroz koje huji hladan vazduh – ukoliko ih nađete, nabavite staklarski git i zapušite ih.

Još jednom ponavljamo savet sa početka članka – edukujte Vaše ukućane da prozore tokom zime ne drže nepotrebno otvorene, a kad ih zatvore da provere da li lepo “dihtuju” (naravno, ukoliko imate šalone ili dupla krila sve treba lepo zatvoriti). Ukoliko je stolarija toliko dotrajala da se ne može “iskrpiti” na gorenavedene načine, popunite prostor između krila sa nekom krparom zavijenom u “palačinku”, sunđerom ili nekim drugim priručnim sredstvom – I to će mnogo pomoći u Vašoj borbi protiv hladnoće i praznog novčanika.

Umesto zaključka, navodimo neka saznanja do kojih su došli stručnjaci iz EPS-a u svojim istraživanjima navika domaćih potrošača električne energije i mogućnosti uštede: Slobodan Ružić, ekspert za energetiku u EPS-u, tvrdi da je “verovanje građana da će struja i dalje biti jeftin energent za grejanje veoma pogrešno”. Ružić je rekao da će “struja ubedljivo biti najskuplja za grejanje i uputio apel građanima da već sada počnu sa nabavkom alternativnih energenata za grejanje i toplotnom izolacijom prostorija. Termoizolacionim materijalima, (pur penom, gumenim trakama, silikonom, i td.), uštedećemo 35 do 40 odsto energije, a istovremeno se u prostorijama temperatura povećava za 2-4 stepena. Investicija ulaganja u izolacioni materijal se isplati za dva meseca, a traje najmanje tri grejne sezone”, kaže Ružić.

editor's pick

latest video

news via inbox

Nulla turp dis cursus. Integer liberos  euismod pretium faucibua

Leave A Comment