Joga za početnike: Uvod u svet fizičkog i mentalnog balansa

Last Updated: 24/11/2023By Tags:
otvoreno.rs Joga Za Početnike

Joga, drevna praksa koja je stara hiljadama godina, ima duboko ukorenjeno mesto u svetu fizičkog i mentalnog blagostanja. Ova filozofija i veština nije samo fizička aktivnost, već i način života koji promoviše balans, unutarnji mir i sklad.

Šta je Joga?

otvoreno.rs Joga Za Početnike
otvoreno.rs Joga Za Početnike

Joga je holistička disciplina koja se bavi fizičkim, mentalnim i duhovnim aspektima ljudskog bića. Njen cilj je postizanje harmonije između tela, uma i duše. Praktikovanjem joge, ljudi se usmeravaju ka boljem razumevanju sebe i sveta oko sebe. Centralna ideja joge je da su naše telo i um međusobno povezani, te se ovi aspekti moraju balansirati kako bi postigli potpun razvoj.</p>

Joga nas uči umetnosti prisustva u trenutku, pružajući nam mentalnu jasnoću i smanjujući efekte negativnih misli.</p><p>

Istorijat Joge

Istorija joge seže unazad više od 5.000 godina u drevnu Indiju. Prva poznata pisanja o jogi datiraju iz staroindijskih spisa poput Vedskih himni. Međutim, razvoj joge kao sistema prakse dogodio se u “Joga sutrama” sage Patañjalija, koji je živeo oko 2. veka pre nove ere. Ovaj klasični tekst sistematizovao je principe joge i razvio osam “članaka” (ashtanga) joge koji uključuju moralne smernice, fizičke vežbe (asane) i tehniku kontrole disanja (pranayama).

Vrste joge i raznovrsnost joga prakse

 • Hatha Joga: Ova forma joge fokusira se na fizičke vežbe (asane) i tehnike disanja kako bi se postigao balans tela i uma. Hatha je dobar izbor za početnike.

 • Vinyasa Joga: Ova vrsta joge karakteriše kontinuiran tok pokreta povezan sa dahom. To je dinamična praksa koja pomaže u izgradnji snage i izdržljivosti.

 • Ashtanga Joga: Ashtanga je fizički zahtevna praksa koja se fokusira na serije fiksiranih asana i sekvenci disanja.

 • Bikram Joga: Izvodi se u prostorijama sa visokom temperaturom, a sastoji se od 26 asana i dva seta vežbi disanja.

 • Kundalini Joga: Ova forma joge fokusira se na buđenje unutrašnje energije (kundalini) kroz posebne vežbe disanja, meditaciju i mantranje.

 • Yin Joga: Yin je sporija i pasivnija praksa koja se bavi istezanjem i održavanjem pozicija duže vreme kako bi se uticalo na duboke slojeve tkiva i energije.

Joga je višedimenzionalna praksa koja nudi raznovrsne stilove prilagođene potrebama različitih pojedinaca, posebno onih zauzetih poslovima gde se dugo sedi. Za početnike, Hatha joga pruža temeljan uvod u osnovne položaje i tehnike disanja, dok je Vinyasa joga dinamičnija, povezujući pokrete sa dahom. Ako želite postići duboku relaksaciju, Restorativna joga koristi podršku pomagala, dok je Kundalini joga fokusirana na podizanje vitalne energije.

Uz prilagodljive online časove, čak i oni sa ograničenim vremenom mogu započeti svoju putanju joge i iskusiti dobrobiti koje donosi, uključujući smanjenje stresa, poboljšanje fleksibilnosti i jačanje mentalne koncentracije.

otvoreno.rs-Joga-Za-Pocetnike

Kako započeti bavljenje jogom

 • Istraživanje i obuka: Informišite se o različitim vrstama joge i pronađite onu koja vam najviše odgovara.

 • Redovno praktikujte jogu: Odredite vreme za svakodnevnu praksu joge kako biste postigli doslednost i napredak.

 • Pravite redovnu praksu: Odredite vreme za svakodnevnu praksu joge kako biste postigli doslednost i napredak.

 • Oprema: Nabavite odgovarajuću opremu, kao što su udobna odeća i prostirka za jogu.

 • Slušajte svoje telo: Važno je da se pridržavate svojih mogućnosti i slušate svoje telo. Postepeno napredujte i ne forsirajte sebe.

 • Meditacija i disanje: Učenje tehnika meditacije i pravilnog disanja je takođe ključno za jogu.

 • Nastavite učenje: Joga je neprestana praksa u kojoj učimo o sebi i svetu oko sebe. Nastavite da se obrazujete i istražujete nove aspekte joge.

Joga je putovanje koje vam može doneti brojne fizičke, mentalne i duhovne dobrobiti. Bez obzira na vaš nivo iskustva, vežbanje joge je dinamična praksa koja se može prilagoditi vašim potrebama i ciljevima. Otvorite vrata ove drevne mudrosti i krenite na put ka harmoniji duha i tela.

editor's pick

latest video

news via inbox

Nulla turp dis cursus. Integer liberos  euismod pretium faucibua

Leave A Comment