Novogodišnja inspiracija – jelke, lampice i dekoracija doma

Last Updated: 21/12/2023By Tags: ,
Novogodišnja Inspiracija – Jelke, Lampice I Dekoracija Doma

Svake godine, novogodišnja jelka pronađe svoje mesto u mnogim domovima širom sveta, uključujući i naše. Već početkom decembra, započinje uzbudljiva potraga za savršenom jelkom, ukrasima i lampicama. Tokom celog prazničnog perioda, sve do polovine januara, praznična dekoracija ulepšava atmosferu naših domova, kompenzujući hladnoću, oblačne dane i sivilo koje nam svima teško pada tokom zime.

Poreklo tradicije ukrašavanja jelke

Korišćenje zimzelenog drveća, venaca i girlandi, sa simbolikom večnog života, vuče korene iz drevnih civilizacija poput starih Egipćana, Rimljana, Keltskih plemena i Vikinga. U ranijoj istoriji Skandinavije, tradicija unošenja zimzelenog drveta u kuću i ukrašavanja tokom proslave Zimskog solsticija postala je običaj 21. decembra. Zimzeleno drvo, jedina biljka koja opstaje kroz sva četiri godišnja doba, postalo je simbol neprekidnog života.

U 1500-im godinama, ovaj običaj proširio se na Litvaniju, severnu Nemačku i mnoge delove Evrope. Prvi božićni ukrasi uključivali su jabuke kačene na grane, sveće za osvetljavanje drveta, orašaste plodove, poput lešnika, oraha, kestena, perece i papirno cveće. Odatle su proizašle ideje o zimzelenoj božikovini, bršljanu i imeli, retkim zimskim cvetovima koji su dobili poseban značaj.

Martin Luter, protestantski reformator iz 16. veka, zaslužan je za prvo ukrašavanje božićnog drveta svećama. Inspirisan sjajem zvezda među zimzelenim granama, jedne zimske noći odlučio je da kod kuće postavi drvo jele u glavnoj prostoriji i ukrasi ga svećama.

ukrašavanje božićnog drveta svećama
ukrašavanje božićnog drveta svećama

Evolucija Od Sveća do Električnih Lampica

Običaj ukrašavanja jelki svećama bio je izuzetno popularan sve dok Edvard Džonson, pomoćnik Tomasa Edisona, nije predložio daleko bezbednija i jednostavnija za upotrebu, električna svetla. Prva jelka u Srbiji bila je ukrašena električnim lampicama 1859. godine u Subotici. Od tada, novogodišnja jelka postala je neodvojivi deo novogodišnjih i božićnih praznika i teško je zamisliti da to nije bila do nedavno.

Kada se kiti jelka

Tradicionalno, novogodišnja jelka ukrašavala se na Badnje veče, 24. decembra, katoličkog Božića, stvarajući posebnu čaroliju u domovima. Svečana dekoracija uklanjala se 6. januara, a imati jelku u domu posle tog datuma smatralo se lošim predznakom. Savremena novogodišnja jelka zadržava ove tradicionalne običaje, ali umesto sveća, danas su uobičajene novogodišnje lampice i sijalice, donoseći dugotrajan sjaj i veću bezbednost.

Praznična Euforija i Pravoslavna Nova Godina

Dok trepnete, najmlađi članovi porodice pitaju kada ćete okititi jelku. Razmišljate o poklonima, dogovaranju oko dočeka, a sledeća dva meseca proleteće u trenu. Novogodišnja jelka i praznični ambijent ostaju u domu sve do Pravoslavne Nove godine, 14. januara.

Veštačka jelka potiče iz Nemačke

Prva veštačka novogodišnja jelka napravljena je 1880. godine u Nemačkoj, kako bi se sačuvale prirodne jelke. Konstruisana je od pravog guščijeg perja obojenog zelenom bojom, koje je pričvršćeno za žičane grane. Te grane su zatim omotane oko centralnog stuba koje je služilo kao stablo drveta. Ipak, ova konstrukcija nije mogla držati mnogo ukrasa, jer nije bila naročito čvrsta.

Veštačke Jelke danas: Praktičnost i Estetika

Veštačke jelke, koje su sačuvale realističan izgled, postale su popularne i održale svoju poziciju do danas. Ova stabla nisu samo praktična, već su i ekološki prihvatljivija opcija. Dolaze već osvetljene, olakšavajući postavljanje, i jednostavno se montiraju i rasklapaju, što ih čini savršenim prazničnim ukrasom koji možete koristiti iznova svake godine.

Veštačke Jelke danas Praktičnost i Estetika
Veštačke Jelke danas Praktičnost i Estetika

Princeza među jelkama

Očigledni favorit među veštačkim jelkama, sa dvostruko i trostruko većim brojem vrhova u odnosu na druge modele jelki iste visine, je Zar Della Steppa. Njene grančice su bujne, zelene, raskošno razgranate i mogućnosti ukrašavanja su gotovo beskrajne. Zahvaljujući ovim svojstvima, oko tri četvrtine svih prodatih novogodišnjih jelki su jelke Zar Della Steppa. Hinged Norway dele drugo mesto sa 15 odsto. Sve ostale vrste novogodišnjih jelki, poput modela HimalayaOxford PineEden GreenDeco Wood itd, slede iza.

Veštačke jelke postale su jedan od najpopularnijih novogodišnjih ukrasa. Imaju svestranost koju tradicionalna jelka nema, posebno ako ste ljubitelji jelki sa snežnim granama, za šišarkama, bobicama, imelom ili sa već ugrađenim lampicama. U januaru ne morate čistiti iglice, niti brinuti o preživljavanju jelki sa busenom.

Posebna poslastica za one koji vole da ukrašavaju dom tokom praznika su novogodišnje jelke u boji. Jelka u snežno beloj boji, jelka bakarne boje CopperField ili crna novogodišnja jelka daće upečatljiv izgled vašoj novogodišnjoj dekoraciji.

Iako nekada nije bilo uobičajeno da se na veštačko drveće gleda kao na ukras, poslednje godine su promenile taj trend. Kvalitet izrade i materijali daju ono što je najbitnije kod izbora prave veštačke jelke, a to je da izgleda kao prirodna. Novogodišnje jelke dolaze u toliko oblika i veličina, da ih zaista možete koristiti u svakom životnom ili radnom prostoru i prilagoditi ukrase svom ukusu i enterijeru u koji planirate da je postavite. Brzina kojom su se ovi ukrasi vremenom razvijali je neverovatna i uzbudljivo je videti kuda će sledeće ići.

Novogodišnja rasveta

Prvi niz električnih sijalica stvorio je Tomas Edison, pronalazač prve sijalice koja je naišla na široku praktičnu primenu. Tokom božićne sezone 1880. ove lampice su bile nanizane oko njegove laboratorije.  Putnici koji su prolazili vozom pored laboratorije prvi su put videli ovu električnu svetlosnu dekoraciju.

Pre električnih božićnih lampica, porodice su koristile sveće za osvetljavanje božićnih jelki. Ova praksa je često bila opasna i dovela je do mnogih požara.

Edvard Džonson, pomoćnik Tomasa Edisona, sastavio je prvi niz električnih lampica za božićnu jelku 1882. godine. Džonson je povezao 80 crvenih, belih i plavih sijalica i obmotao ih oko svoje božićne jelke. Drvo nije samo bilo osvetljeno električnom energijom, već se i okretalo.

Ali bilo bi potrebno skoro četrdeset godina da električna novogodišnja rasveta postane tradicija koju svi znamo i volimo.

Novogodišnja rasveta

Lampice su bile veoma skupe, a njihovo postavljanje  zahtevalo je angažovanje usluga električara. Danas su ovi nizovi lampica, koji se koriste za ukrašavanje domova, javnih i komercijalnih zgrada i jelki tokom novogodišnje i božićne sezone, jedan od najpoznatijih oblika novogodišnje rasvete.

Čak i van sezone u kojoj smo navikli da grad i izlozi prodavnica budu ukrašeni lampicama, nizovi sijalica ukrašavaju unutrašnje i spoljne prostore namenjene za proslave, svadbe, rođendane i druga okupljanja, ulepšavajući i potpuno menjajući ambijent svojim hladno-belim, toplo-belim ili višebojnim osvetljenjem.

Novogodišnji ukrasi

Kada je kićenje jelke u pitanju, skoro sve ide ka tradicionalnom ukršavanju crvenim i srebrnim ili zlatnim kuglama, ali ćete u našoj ponudi novogodišnjih ukrasa pronaći i neobične setove poput drvenih ukrasa, krznenih kugli i slamnatih ukrasa za jelku raznih veličina i oblika. Ili možete izabrati lepo usklađen set ukrasa od 4, 6 ili 12 kugli, pa sve do pakovanja od 43 komada.

Zadovoljstvo nam je da ponudimo veliki izbor veštačkih jelki (uključujući i osvetljena stabla) i sjajan asortiman ukrasa za jelku. Ako volite bogato okićenu jelku, preporučujemo jelke sa manjim brojem grana, kako bi kugle i ukrasi imali dovoljno prostora da slobodno padaju između grana. Ako više volite manje okićenu jelku, gde njena boja i grane dolaze do izražaja, preporučujemo gušće novogodišnje drvo. Ukoliko jelku kitite samo novogodišnjim lampicama, preporučujemo vam da izaberete što gušću jelku. Elementi, poput imele, crvenih bobica ili šišarki daće jelci prirodan izgled, ukrašavajući je dovoljno da vi ne morate brinuti o dodatnoj dekoraciji.

Da li volite da ukrašavate dom tokom božićnih i novogodišnjih praznika? Da li sami pravite novogodišnje ukrase? Podelite sa nama vaše ideje za novogodišnju dekoraciju.

Novogodišnji ukrasi
Novogodišnji ukrasi

Redakcija bloga Otvoreno.rs želi vam srećne božićne i novogodišnje praznike.

editor's pick

latest video

news via inbox

Nulla turp dis cursus. Integer liberos  euismod pretium faucibua

Leave A Comment