Održavanje i obnova travnjaka

Last Updated: 24/11/2023By Tags:
Održavanje I Obnova Travnjaka

Lep, dobar i kvalitetan travnjak mora biti negovan. Želite li da uživate u vlastitom travnjaku, potrebno ga je stalno održavati i oko njega ozbiljno raditi.

Mešavina Pika namenjena je dosejavanju već postojećih travnjaka – mestima gde su se pojavile praznine. Sastoji se od brzorastućih trava niskog rasta, koje formiraju gust busen. Posebnost ove smeše je seme koje ima omotač. Naime, svako seme se umače u specijalnu smešu koja na njemu formira zaštitni premaz i sadrži hranljive materije. Zbog povećane mase semena, setva je jednostavnija i pouzdanija, a seme ima bolji kontakt sa tlom. Obloženo seme je zaštićeno tokom klijanja i podstiče razvoj mlade biljke. Prazan prostor u travnjaku je potrebno očistiti, pograbuljati, zatim posejati seme Pika, prekriti tankom slojem zemlje, potom redovno prihranjivati i zalivati.

Lep, dobar i kvalitetan travnjak mora biti negovan. Želite li da uživate u vlastitom travnjaku, potrebno ga je stalno održavati i oko njega ozbiljno raditi. Na većini travnjaka događa se problem zagušenosti zemlje, jer se s vremenom na zemlju natalože odumrle i odrezane travke koje je zagušuju i onemogućuju kvalitetan dotok vode, hranjivih materija i vazduha. U slučaju kada se desi zagušenost zemlje travnjaka, počinje širenje mahovine i korova. Potrebno je travnjak i koren trave provetriti.

Provetravanje je idealno vršiti jednom ili dva puta godišnje. Vrši se bušenjem rupa u travnjaku u koje ulazi vazduh, koji dopire do korena trave. Rupe se popunjavaju peskom i semenom.

Prihranjivanje travnjaka

Osim provetravanja travnjaku je potrebno i prihranjivanje, minimalno jednom ili dva puta godišnje. Idealno je izvršiti đubrenje jednom u mesecu. Svim biljkama potrebni su određeni sastojci za bolji rast i lepši izgled, zelenu boju, gust i zdrav rast. Moguće je i dodavanje mineralnih đubriva ili sredstava za suzbijanje mahovine i slično. Ukoliko ima mogućnosti, treba obaviti đubrenje po poslednjem snegu, tačnije pre njegovog otapanja, preko snega. Na ovaj način se trava ispod snega postepeno zagreva i spremna je za prve prolećne dane.

Prvo prolećno prihranjivanje travnjaka najbolje je obaviti u rano proleće pre kiše, pri čemu ne treba preterivati s đubrivom. Kasnije, đubrenje treba vršiti određenim vrstama veštačkih đubriva. Pred zimu, vrši se konzerviranje travnjaka glistenjakom.

Održavanje I Obnova Travnjaka

Dosejavanje travnjaka

Proces formiranja i održavanja travnjaka sadrži još jednu operaciju neophodnu za idealan izgled travnjaka. To je proces dosejavanja travnjaka. Vrši se 3 – 4 puta u godini. U zavisnosti od toga da li je travnjak u osunčanom ili zasenjenom delu, koriste se smeše za sunce ili hlad. Podsejavanje, kao i samo sejanje vrši se omaškom iz ruke, a količine potrebne za tu operaciju su za 10-30% manje nego pri prvom sejanju travnjaka.

Košenje

Najbitnija stavka održavanja i nege travnjaka jeste redovno košenje. Travnjak kosimo u zavisnosti od vrste trave i godišnjeg doba. Kućni travnjak dobro je kositi dva, tri-četiri puta mesečno od proleća do jeseni, zavisno od vremenskih uslova i rasta trave. Ukrasni travnjaci kose se i dva puta nedeljno. Travnjak je najbolje kositi kada trava dostigne visinu od 8-12 cm, tako da nećete pogrešiti ukoliko travnjak kosite jedanput nedeljno.

Čestim košenjem trava stvara čvršću i otporniju stabljiku i podstiče jačanje busena i stvaranje travnatog tepiha. Pokošenu travu nije dobro ostaviti na travnjaku. Izuzetak su manje količine ostavljene pre letnjih suša, jer se na taj način može dodatno poboljšati vlažnost zemljišta.

Održavanje I Obnova Travnjaka

Broj košenja u mesecu zavisi od klimatskih uslova i godišnjeg doba. Sa početkom proleća, prvo prolećno košenje vrši se na najnižu visinu, kako bi se travnjak prosušio i provetrio posle snega i kiša. Optimalan broj košenja je 2 – 3 puta mesečno. Kasnije se broj košenja povećava na 3 – 4 puta u mesecu, da bi se broj korigovao sredinom jeseni na 2 – 3 puta mesečno i u oktobru-novembru jednom mesečno. U slučaju suše ne preporučuje se košenje, već zalivanje.

editor's pick

latest video

news via inbox

Nulla turp dis cursus. Integer liberos  euismod pretium faucibua

Leave A Comment