Džejms Bond automobili

Last Updated: 24/11/2023By
otvoreno.rs-James-Bond-Automobili-header

Džejms Bond i njegovi luksuzni automobili su postali sinonim za brzinu, stil i tajnog agenta 007. Ovaj svetski poznati filmski serijal, baziran na romanima Iana Fleminga, započeo je 1962. godine sa filmom “Dr. No”. Iako je Bond koristio razna sredstva u svojim avanturama, automobili su oduvek bili centralni deo njegove opreme.

Evo kratkog pregleda Džejms Bondovih automobila kroz filmove:

  • Aston Martin DB5

  • Lotus Esprit S1

  • Aston Martin DBS

  • Aston Martin V8 Vantage Volante

  • Toyota 2000GT

Aston Martin DB5 (Goldfinger, 1964)

Prvi Aston Martin koji je Bond vozio bio je DB5, a postao je simbol serijala. Ovo je bio Bondov automobil u filmu Goldfinger iz 1964. godine. Bio je srebrne boje sa brojnim tajnim agentskim dodacima poput mitraljeza, rotirajućih registarskih tablica i odbacivača ulja. DB5 je postao klasik među Bondovim automobilima. Njegova sofisticirana elegancija i snaga osvojili su srca obožavalaca i ponovo se pojavio u filmovima Thunderball, GoldenEye, Tomorrow Never Dies, Casino Royale, Skyfall i Spectre.

James-Bond-Automobili-Aston-Martin-DB5-Goldfinger-1964

Toyota 2000GT (You Only Live Twice, 1967)

U filmu You Only Live Twice iz 1967, Bond je vozio Toyota 2000GT kabriolet. Ovo je bio prvi i jedini japanski auto koji je Bond ikada vozio. 2000GT je bila brza i elegantna sportska limuzina, a za potrebe filma je pretvorena u kabriolet.

James Bond Toyota 2000GT You Only Live Twice 1967

Aston Martin DBS (On Her Majesty’s Secret Service, 1969)

U filmu On Her Majesty’s Secret Service iz 1969, Bond je vozio Aston Martin DBS u sivoj boji. Auto je imao skriveni mitraljez u farovima. Nažalost, auto je uništen u završnoj sceni filma.

James Bond Aston Martin DBS On Her Majesty’s Secret Service, 1969
otvoreno.rs-James-Bond-Aston-Martin-DBS-On-Her-Majesty’s-Secret-Service-1969

Lotus Esprit S1 (The Spy Who Loved Me, 1977)

U filmu The Spy Who Loved Me iz 1977, Bond je vozio beli Lotus Esprit S1. Ovaj model je posebno zapamćen po transformaciji u podmornicu, omogućavajući Bondu da pobegne i na kopnu i pod vodom. Njegova futuristička estetika i tehničke sposobnosti čine ga jednim od najprepoznatljivijih Bondovih automobila.

otvoreno.rs-James-Bond-lotus-esprit-spy-who-loved-me
otvoreno.rs-James-Bond-lotus-esprit-spy-who-loved-me

Aston Martin V8 Vantage Volante (The Living Daylights, 1987)

U filmu The Living Daylights iz 1987, Bond je vozio Aston Martin V8 Vantage Volante. Ovo je bio kabriolet u pepeljasto sivoj boji, naoružan raketama i laserskom puškom.

Aston Martin V8 Vantage Volante The Living Daylights, 1987

Svaki od ovih automobila je na svoj način doprineo karakteru i šarmu Džejmsa Bonda. Kombinacija brzine, stila i tehnoloških inovacija ih čini kultnim automobilima koji će zauvek biti povezani sa ovim filmskim serijalom.

Automobili Džejmsa Bonda imali su značajan uticaj na trendove u automobilskoj industriji iz nekoliko razloga. Mnogi od Bondovih automobila predstavili su napredne tehničke karakteristike i gadgete koji su tada bili van domašaja za većinu automobila na tržištu. Ovi filmski automobili su inspirisali proizvođače da razvijaju inovativne tehnologije, poput samoparkirajućih sistema, pametnih displeja, ili bezbednosnih funkcija.

Iz ugla dizajna i stila, Bondovi automobili često su bili izuzetno privlačni i elegantni. Njihov dizajn, sa spojem luksuza i sportske izvedbe, postao je inspiracija za mnoge druge automobile. Proizvođači su se trudili da ponude sličan nivo estetike i stila kako bi privukli kupce. Korišćenje ekskluzivnih automobila kao što su Aston Martin ili Lotus u filmovima Džejmsa Bonda povećalo je prepoznatljivost i prestiž ovih marki. Ljubitelji serijala često su težili da poseduju automobile istih marki kako bi iskusili “Bondovu avanturu” u svom svakodnevnom životu.

editor's pick

latest video

news via inbox

Nulla turp dis cursus. Integer liberos  euismod pretium faucibua

Leave A Comment

pročitajte i ovo